Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2020

Ποιοι είμαστε; Τι προσπαθούμε; Πού στοχεύουμε;

Σημείωση:
Το παρόν κείμενο έχει εναποτεθεί και στη σελίδα "Ταυτότητα-Στόχοι"
Ιστορία
Η πρωτοβουλία μας ξεκίνησε με τη μορφή ονείρου πριν πολλά χρόνια. Πώς να συναπαντηθούμε οι Ικαριώτες και οι Ικαριώτισσες που βρίσκονταν διάσπαρτοι στη Βόρεια Ελλάδα.
Το όνειρο πήρε μορφή σε πρώτη φάση το 2017, με τη δημιουργία σελίδας στο facebook που φέρει τον τίτλο:
"ΙΚΑΡΙΑ-ΙΚΑΡΙΩΤΕΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (& ΦΙΛΟΙ)"
Στα τρία σχεδόν χρόνια που έχουν περάσει από τότε, η ομάδα μας απέκτησε αρκετά μέλη, Ικαριώτες και φίλους. Ίσως δεν έγινε ακόμα η πιο πολυπληθής, σίγουρα όμως είναι μια από τις πιο δυναμικές, με μεγάλο ποσοστό ενεργών μελών.
Σήμερα θέλουμε να ανεβάσουμε το επίπεδο της παρέμβασής μας στο διαδίκτυο και ξεκινούμε με αυτό το ιστολόγιο, που αποτελεί τον προπομπό μιας επίσημης ιστοσελίδας του συλλόγου.
Παράλληλα, προσπαθούμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις μιας "φυσικής παρουσίας" της Ικαρίας στη Θεσσαλονίκη, με την ίδρυση συλλόγου, την ανάπτυξη πολιτιστικής και κοινωνικής δραστηριότητας, τη διοργάνωση "ικαριώτικου πανηγυριού" κλπ. Με τον τρόπο αυτό επιχειρούμε να απεμπλακούμε από την εικονική πραγματικότητα του διαδικτύου και να προχωρήσουμε σε σαφέστερη συγκεκριμενοποίηση των στόχων μας. Ευελπιστούμε πάντα στην ενεργή συμπαράσταση, ηθική και υλική όλων των Ικαριωτών και φίλων-εραστών της Ικαρίας, ώστε η προσπάθειά μας αυτή να φέρει καρπούς.


Στόχοι
Οι στόχοι της παραπάνω ομάδας, όπως αναφέρονται στην περιγραφή της συνοψίζονται στα παρακάτω:
*.* Να γνωριστούμε, να επικοινωνήσουμε μεταξύ μας και με το νησί ανταλλάσσοντας πληροφορίες, νέα και ειδήσεις,
*.* Να συντονιστούμε και διευκολυνθούμε κατά τις επισκέψεις μας στο νησί, αλλά και να διευκολύνουμε όπου μπορούμε στη διαμονή στη Βόρεια Ελλάδα, των μόνιμων κατοίκων της Ικαρίας που θα βρεθούν στα μέρη μας.
*.* Να αναπτύξουμε επαφές με όλους τους συλλογικούς φορείς Ικαριωτών, όπου κι αν έχουν την έδρα τους, στο νησί, στην Αθήνα ή στις χώρες διασποράς, προβάλλοντας το έργο τους και φέρνοντας σε επαφή μαζί τους, όσο το δυνατό περισσότερους συμπατριώτες.
*.* Να προβάλλουμε το νησί μας, την ιστορία, την παράδοση, αλλά και τη σύγχρονη δυναμική του και των κατοίκων του στο χώρο της Βόρειας Ελλάδας.
*,* Να συμβάλλουμε στην όσο το δυνατό και με κάθε πρόσφορο μέσο, μεγαλύτερη σύσφιξη των σχέσεων των Ικαριωτών με τους Βορειοελλαδίτες.


Ενώ οι παραπάνω γενικοί στόχοι παραμένουν σε ισχύ, σήμερα, στη νέα φάση, είμαστε έτοιμοι να βάλουμε πιο εξειδικευμένους και πιο άμεσους στόχους. Αυτοί είναι:
1.- Σύσταση Προσωρινής Οργανωτικής Επιτροπής με έδρα τη Θεσσαλονίκη που θα λειτουργήσει μέχρι και την νόμιμη σύσταση συλλόγου και την εκλογή του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου του.
2.- Διοργάνωση εκδήλωσης με θέμα "Γνωριμία με το νησί της Ικαρίας", τον Μάιο 2020, στη Θεσσαλονίκη. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει μικρή έκθεση προβολής του νησιού μας, προβολή βίντεο ή ταινίας, ομιλίες και συγκέντρωση υπογραφών ιδρυτικών μελών του υπό σύσταση συλλόγου. Με το τέλος της εκδήλωσης θα ακολουθήσει ικαριώτικο πανηγύρι με ικαριώτικη ορχήστρα και, εφόσον γίνει εφικτό, τη συμμετοχή χορευτικού συγκροτήματος της Ικαρίας.
3.- Δημιουργία κοινού ταμείου όπου θα συγκεντρωθούν χρήματα από εισφορές, δωρεές, χορηγίες καθώς και από τα τυχόν έσοδα του πανηγυριού. Τα χρήματα θα διατεθούν με τη μορφή βοηθήματος σε φοιτητές από την Ικαρία που θα εισαχθούν πρώτη φορά το 2020 σε Ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Θεσσαλονίκης και θα προέρχονται από αδύναμες οικονομικά οικογένειες. 
 

Τα μέλη της Προσωρινής Οργανωτικής Επιτροπής θα ανακοινωθούν πολύ σύντομα, αμέσως μόλις οριστικοποιηθεί ο αριθμός τους. Λεπτομέρειες σχετικές με την προετοιμασία της εκδήλωσης και του πανηγυριού θα κοινοποιούνται εδώ τακτικά.
Αναγνωρίζουμε ότι οι δυνατότητές μας είναι πολύ περιορισμένες, γι' αυτό και κάνουμε έκκληση στη δική σας διάθεση προσφοράς, ώστε να ενισχύσετε την προσπάθειά μας.Πολύτιμες θεωρούμε και τις όποιες ιδέες, προτάσεις, υποδείξεις θεωρήσετε χρήσιμο να μας υποβάλετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου