Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2020

Καλώς ορίσατε στο ιστολόγιό μας


Η Ικαρία, ένα από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, λόγω της γεωμορφολογίας της και της ιστορίας της παρέμεινε γνωστή από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα. Η κοινωνία των Ικαριωτών ανέπτυξε μέσα στους αιώνες ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, ορισμένα από τα οποία επιβιώνουν ακόμα και σήμερα, αυξάνοντας συνεχώς το ενδιαφέρον τόσο των επιστημόνων όσο και απλών ανθρώπων από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Τις τελευταίες δεκαετίες το ενδιαφέρον αυτό αυξάνεται συνεχώς και όλο και περισσότεροι άνθρωποι την επισκέπτονται για να γνωρίσουν και να βιώσουν από κοντά τις πλούσιες φυσικές ομορφιές του νησιού αλλά και την πλούσια σε παραδόσεις, ήθη, έθιμα και εξωστρέφεια ζωή των κατοίκων.

Τα σημεία αιχμής του ελλαδικού και διεθνούς ενδιαφέροντος για την Ικαρία, συνοψίζονται σήμερα στα παρακάτω:
1.- Μακροβιότητα: Η Ικαρία είναι μια από τις πέντε περιοχές του κόσμου που αποκαλούνται «μπλε ζώνες» και που έχουν το μεγαλύτερο αριθμό αιωνόβιων. Η μακροβιότητα αποδίδεται σύμφωνα με μελέτες σε παράγοντες όπως η διατροφή, η άσκηση αλλά και η ιδιόρρυθμη μορφή συλλογικής οργάνωσης της ικαριώτικης κοινωνίας.
2.- Γεωμορφολογία: Ο συνδυασμός ορεινού όγκου και θάλασσας ευνοεί την ανάπτυξη εναλλακτικού και θεματικού τουρισμού.
3.- Ψυχαγωγία: Τα παραδοσιακά ικαριώτικα πανηγύρια, τα "μνημόσυνα", οι γάμοι και τα βαφτίσια, μαζί με τον ικαριώτικο χορό, είναι φημισμένα, κυρίως γιατί σε αυτά ο επισκέπτης δεν παρακολουθεί απλά διασκεδάζοντας αλλά αυθόρμητα συμμετέχει ενεργά στα δρώμενα. Η έννοια της «καθολικής συμμετοχής» σε μια εκδήλωση που οργανώνεται με τη εθελοντική συμμετοχή των κατοίκων ενός χωριού ή οικισμού και όχι από επιχειρηματίες και που αποσκοπεί τελικά στη συγκέντρωση χρημάτων για κάποιο κοινωφελές έργο, έχει τις ρίζες της στη διονυσιακή αρχαιότητα, ανέπτυξε τα κλαδιά της στους αιώνες που ακολούθησαν και φέρνει τους καρπούς της ως τις μέρες μας, προβάλλοντας σθεναρή αντίσταση στην επέλαση της εμπορευματοποίησης των πάντων.
4.- Τοπικά προϊόντα: Μέλι σε εξαιρετικές ποικιλίες, κρασί (ο γνωστός από την αρχαιότητα «πράμνειος οίνος»), γλυκά κουταλιού, τυρί («καθούρα») κλπ. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει γνωστά στην Ελλάδα και το εξωτερικό για την ποιότητά τους.

Την εικόνα αυτή της Ικαρίας θέλουμε να προβάλουμε προς τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν αρκετοί Ικαριώτες που ζουν εδώ αλλά και «φίλοι» που έχουν επισκεφτεί και αγάπησαν το νησί, ορισμένοι από τους οποίους την επισκέπτονται συχνά, όχι μόνο για διακοπές. Υπάρχουν βέβαια και αυτοί που έχουν ακουστά για τις ανατρεπτικές ομορφιές του νησιού μας, αλλά θα ήθελαν να έχουν περισσότερες πληροφορίες πριν οργανώσουν ένα ταξίδι γνωριμίας.
Και φυσικά δεν ξεχνάμε τους συμπατριώτες μας που επισκέπτονται συχνά τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα, άλλοτε σαν επισκέπτες και άλλοτε για μόνιμη ή και προσωρινή εγκατάσταση, φοιτητές, στρατευμένους, επαγγελματίες κλπ.

Σαν οργανωτική επιτροπή, υποσχόμαστε ότι θα προσπαθήσουμε στα όρια του δυνατού να κάνουμε γνωστή την Ικαρία στη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Ελλάδας. Η αρχή γίνεται με τη δημοσιοποίηση αυτού του ιστολογίου. Θα ακολουθήσει η διοργάνωση εκδηλώσεων πολλαπλού περιεχομένου, μέχρι και τη σύσταση πολιτιστικού μη κερδοσκοπικού συλλόγου Ικαριωτών και φίλων.
Η φυσική παρουσία ενός συλλόγου πιστεύουμε ότι θα συμβάλει στην παραπέρα σύσφιξη των δεσμών μας, στη διευκόλυνση ανάπτυξης σχέσεων φιλίας, θα κάνει το νησί μας αγαπημένο τόπο των Θεσσαλονικέων για διακοπές και όχι μόνο. Κύριος όμως στρατηγικός στόχος μας είναι η διευκόλυνση της παραμονής Ικαριωτών στη Βόρεια Ελλάδα, κυρίως φοιτητών και σπουδαστών στα εδώ Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Τέλος, πρέπει να τονίσουμε ότι τα μέλη της επιτροπής, είμαστε απλοί άνθρωποι, με πολύ όρεξη για δουλειά, αλλά και με περιορισμένες δυνατότητες. Προσβλέπουμε λοιπόν στη δική σας συμμετοχή με ιδέες, προτάσεις, ηθική και υλική υποστήριξη,  ώστε να εκπληρωθούν οι στόχοι μας.

Καλή μας αρχή λοιπόν, με την ευχή και τη συμπαράσταση όλων σας!...

Εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής,
Κων. Χ. Χαραλαμπίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου